Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев ще направи изказване пред Общото събрание на ООН

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се днес президентът Румен Радев да направи изказване по време на Общия дебат на 79-тата сесия на Общото събрание на ООН, чиято тема е "Да не изоставяме никого: да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения".

Пред журналисти в Ню Йорк държавният глава изтъкна, че тази сесия се провежда в условията на взаимносвързани глобални кризи:

"Към продължаващата, ескалиращата война в Украйна вече се добави и войната в Близкия изток с безпрецедентна хуманитарна криза в Газа, миграцията, глобалната продоволствена криза, световният тероризъм, транснационалната организирана престъпност, климатичните промени, изкуственият интелект и всички свързани рискове с него".

По повод възможността на 10-ти октомври страната ни, заедно с Румъния, да получи предложение да стане член на Шенгенското пространство и по суша, държавният глава каза:

"Крайно време е! България е изпълнила всички условия, всички технически условия за присъединяването към Шенгенското пространство. Да напомня също така за дипломатическите усилия, които положихме, техническите усилия, които положихме. За мен е много важно, че по време на служебното правителство на господин Донев, назначено от мен, стартирахме така важния пилотен проект за охрана на нашата граница заедно с Австрия. И се надявам всичко това да даде резултат".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени