Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белодробните заболявания и лошото качество на въздуха – основен акцент на дискусия в БТА

На днешния 25 септември в Българската телеграфна агенция се провежда пресконференция под наслов "На въздух – да седнем заедно и да поговорим за профилактиката преди лечението", която отбелязва изминалия Международен ден на чистия въздух за синьо небе (7 септември), Европейския ден без автомобили (22 септември) и предстоящия Световен ден на сърцето (29 септември).

Проф. Коста Костов, национален консултант по пневмология и фтизиатрия на НЗОК и консултант по белодробни болести в Университетската болница "Св. Анна", коментира значимостта на чистия въздух в интервю за Lege Artis. Той подчерта, че нечистият въздух е сред най-сериозните здравни заплахи в световен мащаб и допълни: "Очаквам да се случи диалог между различни специалисти. Възможностите за въздействие са много, но са необходими съгласувани усилия между специалистите и институциите за намаляване на завишените норми на атмосферния въздух."

Според проф. Костов в България има около 300 000 души, страдащи от хронична обструктивна белодробна болест, а основната причина за това е именно лошото качество на въздуха. Той подчерта, че голям процент от заболелите остават недиагностицирани и посочи, че борбата за чист въздух е от изключително значение, тъй като белият дроб играе ролята на "първи филтър", който позволява на вредните частици от въздуха да навлязат в кръвообращението и да застрашат други органи.

"Убеден съм, че може да се направи повече. Знам, че в Министерството на екологията има две дирекции, които отговарят за чистотата на въздуха. Надявам се да работим заедно и да постигнем значими резултати", завърши проф. Костов.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени