Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специална награда ще връчва БНР на Международния конкурс „Панчо Владигеров“

Домакин и организатор на надпреварата от 2025 г. ще е Националната музикална академия

Професор Сава Димитров и Милен Митев
Снимка: Ани Петрова

Българското национално радио ще връчва своя Специална награда на Международния конкурс „Панчо Владигеров“. Отличието ще включва професионален запис в Първо студио на БНР и възможност носителят да участва като солист в концерт на Симфоничния оркестър на Радиото. Това беше договорено в меморандум за сътрудничество, подписан от генералния директор на обществената медия Милен Митев и ректора на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ проф. д-р Сава Димитров.

Проф. Димитров обяви, че Националната музикална академия вече ще е организатор и домакин на Международния конкурс „Панчо Владигеров“ и допълни: „Това е нов етап в развитието на престижната надпревара. Конкурсът вече ще се провежда в Академията, където залите и репетиционните още носят духа на патриарха на българската класическа музика.  През 2025 г. надпреварата ще е за млади пианисти, през 2026 – за млади цигулари, през 2027 – за камерна музика и камерно пеене, а през 2028 г. – за композиция. Благодаря на Българското национално радио, което винаги е било силният глас на културата и образованието, а вече и на талантливите млади хора, които ще участват в конкурса!“

Професор Сава Димитров и Милен Митев


Генералният директор на БНР Милен Митев каза, че Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ е една от най-авторитетните културни и образователни институции в страната и подчерта, че подкрепата на образованието и съхраняването и разпространяването на музикалното изкуство е част от обществената мисия на националното радио. Митев пожела успех на организаторите на Международния конкурс „Панчо Владигеров“.         


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени