Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 изключителни истории са събрани в "Пътят на любовта" от нобелистката Алис Мънро

Алис Мънро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сборника "Пътят на любовта" няма нито един слаб разказ и това съвсем не е преувеличено твърдение. Единайсетте изключителни истории, събрани тук, са представителни за творчеството на Алис Мънро, като много ясно и нагледно подчертават едно от най-ценните ѝ качества – да показва, вместо да казва. С непрекъснато прескачане във времето, редуване на гледните точки, загатване отвъд очевидността и съшиване на смислите тези текстове подпечатват запазената марка на авторката и заслуженото ѝ място сред най-големите майстори в жанра.

С шедьоври като "Майлс Сити, Монтана", "Молитвен кръг" и "Лошо семе" Нобеловата лауреатка Мънро ни повежда на дълго литературно пътешествие, в което често трябва да поспрем, за да оставим ледената тръпка да отмине. Но отвъд терзанията и болката, които съпреживяваме с героите ѝ, отвъд обичта и измяната, страстта и отчуждението, младостта и старостта, оставаме в захлас от пронизващата истина, че тези герои сякаш сме самите ние.

"Алис Мънро несъмнено заслужава широко признание като един от изтънчените майстори на късия разказ… Нейните картини на взаимоотношения и на любов притежават едновременно болката и непосредствеността на живота и чистото, мощно излъчване на изкуството" – пише "Ню Йорк Таймс".

"Пред прозата на Мънро мнозина от съвременните писатели изглеждат като непохватни чираци" – допълва "Ивнинг Стандарт".

"В обхвата и дълбочината си разказите на Алис Мънро са почти романи… завършени, комплексни, блестящо структурирани…" – отбелязва "Дейли Телеграф".

Алис Мънро (1931 – 2024) е канадска писателка, родена в Уингам, щата Онтарио. Творяща изключително в жанра на кратката проза, тя е сред най-знаковите гласове на съвременната литература. Мънро е авторка на сборници с разкази, всеки от които е посрещан с внимание и възхищение от критиката и читателите. 

Публикувана през 1986 г., "Пътят на любовта" и до днес се приема за една от най-ярките ѝ и популярни книги. Мънро е носителка на престижни литературни отличия, които я съпътстват още от първия ѝ сборник. 

През 2013 г. тя е удостоена с Нобеловата награда за литература за това, че е истински "майстор на съвременния разказ". Лауреат е на Международния "Букър" за 2009 г., както и на наградата ПЕН за 1997 г. – заради "изключителност в жанра на късата проза".

Василена Мирчева е преводач на "Пътят на любовта" от Алис Мънро. Димитрина Кюркчиева я покани в студиото на “Артефир”.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки – ЕПА/БГНЕС и изд. Кръг

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени