Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсък по Кипърския въпрос от трибуната на Общото събрание на ООН

Кипърският президент се обяви за незабавно прекратяване на войната в Близкия изток

Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис говори пред Общото събрание на ООН в централата на организацията в Ню Йорк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трибуната на Общото събрание на ООН в Ню Йорк стана поле на остър сблъсък по Кипърския въпрос.
В речта си в сряда вечерта президентът на Кипър Никос Христодулидис нарече твърденията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за съществуването на две отделни държави на острова „ревизионистични“ и „незаконни по отношение на международното право“. 
„Незаконността, произтичаща от нахлуване, агресия и използването на сила, не може да бъде призната“, заяви президентът Никос Христодулидис. Така той отговори на изразеното от турския президент искане в речта му ден по-рано международната общност да признае Севернокипърската турска република.
Кипърският държавен глава обвини Турция в „нарушаване на международното право и Устава на ООН“ с окупацията на част от страната вече 50 години.
Христодулидис се обърна директно към Ердоган с настояване за незабавно подновяване на преговорите по Кипърския въпрос, като обяви, че е готов това да стане „днес, а не утре“.
„Нито една страна, която вярва в моралното превъзходство на своята позиция, не отказва да седне на масата за преговори“, подчерта Христодулидис.
В речта си пред Общото събрание на ООН кипърският президент се обяви за незабавно прекратяване на войната в Близкия изток и съживяване на мирния процес в него. 
Той изрази убеждението, че Източното Средиземноморие и Близкият изток могат да се превърнат в център на стабилност, мир и сътрудничество.
По-късно Христодулидис съобщи, че САЩ и Франция се опитват да договорят временно споразумение за прекратяване на огъня между Израел и ливанското шиитско движение "Хизбула". 
Кипър е най-близката държава от ЕС до Ливан. Островът е на предна линия също в усилията за доставка на хуманитарна помощ в Газа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени