Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ, ЕС, Великобритания и други зоват за незабавно временно примирие в Ливан

Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан, 23 септември 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и други страни настояха за незабавно временно примирие в Ливан на фона на задълбочаващия се конфликт между Израел и шиитската организация "Хизбула". Подробности от редактора Георги Петровски:

Подготвеното от Съединените щати и Франция предложение, подкрепено от коалиция от съюзници, предвижда незабавно прекратяване на сраженията в Ливан за три седмици, за да бъде дадена възможност за постигане на дипломатическо решение на конфликта, както да бъдат положени усилия за спиране на боевете в Ивицата Газа. В съвместно изявление се изразява "нетърпимост" към продължаващите военни действия и се оценява като "неприемлив" рискът от разрастване на враждебността в Близкия изток.

Френският външен министър Жан-Ноел Баро заяви, че Вашингтон и Париж разчитат противостоящите страни да приемат предложението "без никакво отлагане". Ливанският премиер Наджиб Микати подкрепи френско-американската инициатива:

"Нека не пропиляваме тази възможност. Трябва да действаме незабавно, защото не можем да понесем да изгубим още едно поколение във война".

Израелският представител в ООН Дани Данон отново защити позицията на страната си:

"Израел не се стреми към пълномащабна война. Ясно показахме желанието ни за мир пред всички, които не са заслепени от омраза и политически амбиции. Но Израел е нападнатата страна".

Лидери на общностите в Северен Израел отхвърлиха международния натиск и заявиха, че израелското правителство ще бъде отговорно за нов 7 октомври, ако приеме споразумение за примирие.

Израелските сили са атакували 75 цели на "Хизбула" в южен Ливан и долината Бекаа тази нощ, като са поразени оръжейни складове и пускови установки. 23-ма души от сирийски произход са загинали и осем са били ранени при израелски удар срещу триетажна сграда в ливанския град Юнин, съобщиха местните власти.

Ливански синдикати призоваха собствениците на хранителни магазини, аптеки и бензиностанции да покажат солидарност и да осигурят достъп до продукти и услуги за нуждаещите се, както и да не увеличават спекулативно цените. Според ливанските здравни власти, израелските въздушни удари в сряда са причинили смъртта на над 70 души, а повече от 200 са били ранени. "Хизбула" изстреля от ливанска територия десетки ракети срещу Израел, включително и една към Тел Авив.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че понеделник е бил денят с най-много кръвопролития за времето на едно поколение:

"Адът се отваря в Ливан".

По-рано началникът на генералния щаб на израелската армия генерал-лейтенант Херци Халеви загатна за възможна сухопътна офанзива в Ливан. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени