Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се разширява ли Депото за строителни отпадъци във "Враждебна"?

Това се питат разтревожени жителите на столичния квартал и живеят със затворени прозорци заради миризмите

Снимка: Йоана Георгиева

Планината Враждебна е най-младонагънатата в района на София, но все още не е достъпна за туристи.

Жителите на столичния квартал "Враждебна" се шегуват, че щом има организиран туризъм дори в Чернобил, защо да няма желаещи да посещават и тяхната планина?

В тези шеги обаче всеки усеща горчилката на жителите в околните райони. Защото за разлика от повечето планини, тази не е създадена от ендогенни сили, а от обикновените конски сили на множеството камиони, които години наред изхвърлят на едно и също място строителни, а и други отпадъци.

Историята показва, че преди 40-50 години на това място имало красиви поляни с полски цветя и много пеперуди. После дошли багерите и изкопали огромни дупки за добив на инертни материали и след като добили каквото имало за добиване, управниците решили да запълнят огромния ров с боклуци, създавайки депо за строителни отпадъци.

Дупката е запълнена, а оттогава боклукът расте все по-високо и по-високо.

Гледката е внушителна, но и ароматът е незабравим от процесите на гниене. И хората неслучайно са непримирими към условията, в които са принудени на живеят. Притесняват се и от замърсяване на подпочвените води.

"Не сме се примирили, но ефект от протестите няма. Това сметище се води за законно, но имам чувството, че до 10 години в този квартал няма да става за живот. Това, което мирише така, не е от строителни отпадъци", коментират жители пред БНР-Радио София.

Припомняме, че през 2015 г. заместник-кметът по екология на столицата Мария Бояджийска гръмко обяви, че сметището ще бъде превърнато в парк с атракциони.

Проектът за рекултивация на Депото за строителни отпадъци във "Враждебна" беше готов и публикуван на интернет страницата на депото. Предвиждаха се стена за катерене, детски площадки, параклис, открит лифт, воден парк и спортен риболов.

Именно мястото за спортен риболов, което съществува и в момента, се предвижда да бъде приобщено към и без това огромното сметище.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени