Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка понижи отново основната си лихва с 25 базисни пункта до 1%

Швейцарска централна банка

Швейцарската национална банка намали отново основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 1,0% в резултат на отслабващия инфлационен натиск.

Това е третото понижение на лихвите, след като през март швейцарската финансова институция беше първата голяма централна банка, която изненадващо започна да разхлабва по-затегната си парична политика, която беше насочена към справяне с високата инфлация.

Институцията обясни, че ходът ѝ се основава на инфлация в Швейцария, достигащ по-ниски от очакваните стойности между тази и предишната среща за паричната политика на ШЦБ, а именно 1,1% на годишна база през август, което може да доведе до нови съкращения на лихвите през следващите тримесечия.

Банката обаче отбеляза за наличието на по-високи цени на домашните услуги, които не позволяват на инфлацията да спадне допълнително.

Освен всичко друго, това намаление на лихвите отразява поскъпването на швейцарския франк през последните три месеца.

"Прогнозите за Швейцария, както и за глобалната икономика, са обект на значителна несигурност. Икономическото развитие зад граница представлява основният риск", посочи след края на заседанието ШЦБ.

Банката очаква растеж на швейцарската икономика от 1% през тази и от 1,5% през 20205 г. В същото време очаква инфлация от 1,2% 2024 г., след като да се забави до 0,6% през 2025 г. и да се повиши леко до 0,7% през 2026 г.

Швейцарските централни банкери добавиха, че остават в готовност да бъдат активни на валутния пазар, ако е необходимо, като може да се наложи допълнително намаляване на лихвените проценти през следващите тримесечия, за да се гарантира ценова стабилност в средносрочен план.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени