Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъск не е поканен в Обединеното кралство за годишната среща на върха за международни инвестиции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-богатият човек в света - Илон Мъск, не е поканен на традиционната годишна среща на върха за международни инвестиции, организирана от правителството на Обединеното кралство, в отговор на публикациите му в социалните медии по време на бунтовете на Острова миналия месец, съобщи Би Би Си. 

Насилие обхвана Обединеното кралство след нападение с нож в Саутпорт, при което бяха убити три деца, посещаващи клас по танци. Тогава Илон Мъск публикува в социалната мрежа X постове, прогнозирайки гражданска война в Обединеното кралство и многократно атакувайки министър-председателя. 

Срещата на върха през октомври е ключов момент за премиера Киър Стармър, който се надява да привлече десетки милиарди финансиране за бизнеса от най-големите инвеститори в света. 

Мъск присъства миналата година на това събитие и пое главна роля на срещата на високо равнище за изкуствения интелект през ноември, което включваше разговор край камина с тогавашния премиер Риши Сунак. 

По време на августовските безредици Мъск сподели, но по-късно изтри, в мрежата Х, конспиративна теория за това, че Обединеното кралство строи на Фолклендските острови "лагери за задържане" на участвали в безредиците. Министри тогава казаха, че коментарите му са "напълно неоправдани и жалки". 

Би Си Си твърди, че това е причината Мъск да не е поканен да се присъедини към стотиците от най-големите инвеститори в света на събитието на 14 октомври.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени