Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Преговори със Северна Македония може да започнат, когато Скопие изпълни условията

Снимка: ЕК

Говорителката на Европейската комисия Ана Писонеро заяви, че Комисията очаква да започнат преговори и с Албания, и със Северна Македония за членство в ЕС, но когато западната ни съседка изпълни необходимите условия за целта:

"Комисията очаква да започнат преговори по основни клъстери възможно най-бързо с Албания и със Северна Македония, след като Северна Македония изпълни съответните критерии, които бяха договорени от Съвета".

Писонеро каза това в отговор на въпрос за вчерашното решение на постоянните представители на ЕС, с което бе дадена зелена светлина за начало на преговорите с Албания и което на практика означава разделянето на двете страни.

Едно от изискванията е Северна Македония да впише българите като държавнотровна нация в преамбюла на конституцията си.

Евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев определи пред БНР решението на посланиците като сигнал, че  страната трябва да изпълни европейското предложение, ратифицирано от нея самата. Запитан дали вижда индикации, че Северна Македония възнамерява да промени нещо в поведението си, той отговори:

"Засега не виждам индикации. Индикациите са по-скоро за обратното - че се опитват по всякакви канали, дипломатически и както могат да убеждават страните членки да се промени френското предложение, след като многократно им беше казано, че това няма да стане. Френското предложение отговаря и на справедливостта, и на нормалното покриване на човешки права".

Винаги има надежда, допълни евродепутатът за това дали македонските власти могат да премислят:

"Трябва да бъде направено нещо и в интерес на гражданите на Северна Македония. Аз съм убеден, че те също биха искали да стане тази държава пълноправен член на ЕС. Това е и нашето желание, стига да се преодолее негативъзмът, който цари сред част от елита на Северна Македония".

Гърция също изрази неколкократно недоволство от поведението на Северна Македония. Разногласията между двете страни започнаха, след като през юни новоизбраната президентка на страната Гордана Силяновска нарече държавата само с името "Македония" и тази тенденция бе продължена от премиера Християн Мицкоски.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени