Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на САЩ нарасна с 3% през второто тримесечие

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на Съединените щати отбеляза годишно увеличение от 3% през второто тримесечие на 2024 г., показват окончателни данни на Бюрото за икономически анализи, потвърждавайки предходната оценка.

Това представлява ускоряване на американския икономически растеж, след като през първото тримесечие БВП нарасна с 1,6% (възходяща ревизия спрямо предишна оценка за повишение с 1,4%).

Графика на тримесечния БВП спрямо година по-рано (в %)


В сравнение с първото тримесечие, ускоряването на реалния БВП през второто тримесечие отразява предимно подема в частните инвестиции в бизнес запаси (с 8,3%), ускоряване на потребителските разходи (повишение с 2,8%) и нарастване на правителствените разходи с 4,3%. Това позитивно развитие беше частично компенсирани от спад в дълготрайни жилищни инвестиции.

Частната индустрия, произвеждаща стоки, нарасна с 6,9%, докато частната индустрия, произвеждаща услуги, се увеличи с 2,4%. Като цяло 16 от 22 индустриални групи са допринесли за увеличението на реалния БВП през второто тримесечие.

Корпоративните печалби през второто тримесечие нараснаха с 3,5% до 3,142 трлн. долара и след спад с 2,1% през първите три месеца на годината.

Индексът на цените на личните потребителски разходи (PCE) пък се повиши с 2,5% - без промяна спрямо предишната оценка. Като се изключат храните и енергията, индексът на цените на PCE се повиши с 2,8%.

За цялата 2023 г. растежът на БВП на САЩ беше ревизиран нагоре до 2,9% от 2,5%, а за 2022 г. - до 2,5% от 1,9% предишна оценка.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени