Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Милева – будното 18-годишно момиче, културен мост между българите в Европа

                                   "Занимавам се с творческо писане, със заснемане на документални и игрални филми, а и с журналистика... Вярвам, че културата е мост между поколенията".

Думите са на едно 18-годишно момиче от София, което от 2 години живее и учи във Виена. Млад човек, търсещ… Човеците!

Теодора Милева е създател на инициативата ArtPath Podcast, която е за популяризиране на културни личности и събития от България и чужбина — мост между българските общности с цел издигане на тяхната културна осведоменост и взаимодействие.

Будното момиче създаде и поредица от документални филми с художествен оттенък за български автори, сред които са Димитър Димов и Яна Язова. Те имат за цел да засилят интереса към личността и творчество им.

"Яна Язова не губи кураж, въпреки житейските трудности, пред които е изправена и продължава да твори... Само един мраморен бюст ни напомня, че я е имало. Спирам, вглеждам се в лицето каменно и там виждам история, потънала в прах. Посягам да я избърша", разказва Теодора за мотивацията си да направи филма за нея.

Лентата ѝ "От-До" пък е едно завръщане към българските корени и автентичния начин на живот на село.

Автор е на проектите Eco Art и Live Green, които засягат ролята на природата в изкуството – своеобразен призив за опазване на околната среда.

Теодора е автор е на материали, отразяващи български инициативи в медии зад граница, онлайн списанието "Melange Bulgaren"- Виена и българската програма по радио "Orange" в Австрия.

Тя е и активен общественик, член е на ръководството на Българската културно-просветна организация "Кирил и Методий" в австрийската столица, където е организатор и координатор на младежката група.

И 18-годишните българчета могат да бъдат будни, умни, креативни. Ако историята на Теодора е докоснала сърцето ви – подкрепете я за "Будител на годината" от 1 октомври на специално създадена от БНР платформа, на която всеки ще може да гласува за един от десетте номинирани, чиято дейност и кауза подкрепя. Гласуването продължава до 12 часа на обед на 20 октомври.

А кой от тях ще е "Будител на годината" ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в ефира на БНР, bTV и партньорски мрежи на водещи български медии.

С любезното съдействие на:


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени