Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При преброени 100 процента от бюлетините

Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори

Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайната десница в Австрия спечели за първи път парламентарни избори в алпийската република, но не е сигурно, че ще оглави следващото правителство. При преброени 100% бюлетини Партията на свободата получава почти 29 процента от гласовете, но е нежелан партньор от повечето парламентарни партии. Втора политическа сила е Народната партия на сегашния канцлер Карл Нехамер с 26 на сто. Във Виена очакват дълги и сложни преговори за съставяне на управляваща коалиция.

Партията на свободата спечели не само с антиимигрантска реторика, а и с отхвърляне на цялостната политика на консервативния канцлер Нехамер – както в икономиката, така и във външната политика. Австрия за втора поредна година е в рецесия. Крайната десница настоява за прекратяване на помощта за Украйна и отмяна на санкциите срещу Русия. Лидерът ѝ Херберт Кикъл подчерта, че изборната победа идва въпреки сплотената съпротива на "системните партии". И обяви, че иска да бъде следващият австрийски канцлер:

"Изборите са сърцето на демокрацията и австрийските избиратели днес ясно заявиха, кой е победител. Това е заявка за промяна в Австрия. Ние винаги сме казвали, че сме готови да оглавим правителството".

Единственият възможен коалиционен партньор за Партията на свободата е управляващата Народна партия – всички останали парламентарни партии категорично се дистанцираха от крайнодесните. Канцлерът отказва да влиза в коалиция с нейния лидер, но не и с партията. Нехамер призна изборната загуба и заяви, че първата задача за неговата Народна партия ще бъде да разбере защо австрийците са предпочели радикализацията пред разума.

Срещу участието на крайната десница във властта се обяви и президентът Александър ван дер Белен. В изявление снощи той припомни, че основното демократично правило е осигуряване на мнозинство в парламента. Ван дер Белен дава време на петте парламентарни формации да преговарят и подчерта, че бъдещият канцлер и неговите министри трябва да спечелят неговото доверие. Президентът многократно заяви, че няма да връчи мандат на правителство с участието на крайната десница. И изброи като критерии на практика това, срещу което се изправи Партията на свободата по време на предизборната кампания:

"Ще се ръководя от това дали бъдещето правителство стъпва върху основите на нашата либерална демокрация: правова държава, разделение на властите, човешки права и права на малцинствата, независими медии и проевропейската ориентация на Австрия", заяви Ван дер Белен.

Снощи пред сградата на парламента във Виена се събраха протестиращи срещу крайната десница.

Избирателната комисия обяви 78% избирателна активност.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени