Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой участници в 41-ото издание на маратона на София

Така изглеждат медалите за състезателите.
Снимка: БТА

Рекордните над 6 хиляди участници ще се включат в 41-ото издание на Wizz Air София маратон, съобщиха организаторите на състезанието на пресконференция близо две седмици преди началото. Стартът на дългата дисциплина, която тази година ще бъде с променен маршрут заради изграждането на новия лъч на столичното метро в източната част, ще бъде даден на 13 октомври, но в същото време организаторите са предвидили и различни дисциплини. 

"През годините, да не кажа през десетилетията, Софийският маратон се утвърди като едно от емблематичните спортни и социални мероприятия в нашата столица. Маратонът нарежда града ни на челните места заедно с останалите големи градове в Европа, а и не само", заяви Димитър Шалъфов - председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община и председател на Фондация "София - европейска столица на спорта". 

"Столична община и Столичният общински съвет винаги са подкрепяли това състезание, като тази година не прави никакво изключение. Включихме се активно в организацията чрез фондацията "София - европейска столица на спорта" и всички останали институции и дирекции. В резултат на тези общи усилия, тази година се очаква рекордна посещаемост на маратона". 

Димитър Шалъфов добави, че организаторите на Wizz Air София маратон 2024 се стараят не просто да провеждат състезанието, а да го правят по-мащабно и по-успешно, като една от целите е то "да се превърне в туристически продукт с добавена стойност за града". През 2024 има организирани осем музикални сцени за гостите на маратона, а спортистите ще могат да избират различни дистанции - 5 км, 10 км, 21 км и 42 км. От чужбина има записани над хиляда участници, като най-много са от Англия. В събитието ще се включат и параатлети от Иран, традиционни участници на маратоните в големите столици. През тази година Wizz Air София маратон 2024 е и участник в инициативата "Бегач 321", като именно номер 321 е запазен за спортисти със синдрома на Даун. 

Новата дисциплина на 5 хиляди метра ще включва над 700 участници и няма да пречи на основното състезание, добавя членът на организационния комитет на маратона Анатоли Илиев. 

"Очаква се хубав маратон и предпоставките са на лице. Имаме вече записани над 700 участници на малката дистанция, която ще се проведе в събота и няма да пречи на основните атлети. В същото време ще им се даде възможност да пробягат 5 км по най-добрия начин - с измерване, чипове и номера. На 10 км вървим към рекорден брой участници, между 2000-2100. За 21 км също доближават 2 хиляди човека, което също е абсолютен рекорд, защото е сериозно като бягане. Това показва, че в България в момента има голям интерес към истинските бягания. На 42 км има за момента 850 човека. Ще има и европейско първенство за железничари, като записани са 30 атлети", каза Илиев. 

За първи път Wizz Air София маратон 2024 ще бъде проведен предимно в западната част на столицата. 

Старт-финалът е отново е на "Цар Освободител". Потегля се в посока "Лъвов мост", по "Мария Луиза", след което се прави обиколка на "Лъвов мост". Спортистите се връщат обратно до "Тодор Александров" и продължават към тунела преди "Люлин". След това състезанието продължава по "Царица Йоана", стигат до търговската зона на "Люлин", правят обръщане и се връщат към централната част на града.

"Ще използваме малка част на миналогодишното трасе - до "Тодорини кукли". След това спортистите ще се връщат обратно до старт-финала", обясни бившият маратонец и организатор на Wizz Air София маратон 2024 Даниел Дуков. 

"Поканили сме бегачи от Кения с резултати около 2:10 часа, а жените са с 2:29 часа. Нямахме възможност да поканим по-бързи бегачи. В последните години тенденциите са да бягат около два часа и 2-3 минути, но те са много скъпи за нас и не можем да си ги позволим. Наградният фонд тази година е повече от 70 хиляди лева за всички дистанции в нашето състезание. В рамките на Софийския маратон ще посрещнем и европейско първенство за железничари с повече от 70 заявки", добави Дуков.

Българската лекоатлетка Милица Мирчева няма да успее да вземе участие в маратона заради предстояща хирургическа интервенция. Това съобщи самата тя по време на пресконференцията.
По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени