Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка на пристанищни работници застрашава икономиката на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Масирана стачка на пристанищни работници на Източното крайбрежие в Съединените щати и крайбрежието на Мексиканския залив спря потока на около половината кораби, използвани за океански транспорт в страната, предадоха световните агенции. Стачката, която е с искане за по-високи възнаграждения, заплашва състоянието на американската икономика.

Стачката блокира вноса и износа на всякакви стоки - от храни до автомобили през десетки пристанища от щата Мейн до Тексас, съобщава Ройтерс, като допълва, че търговците на дребно, които представляват около половината от обема на контейнерните превози, усилено прилагат резервни планове, защото Съединените щати навлизат в зимния празничен сезон, характерен със засиленото пазаруване и разпродажби. Водещи икономисти предупреждават, че това може да струва милиарди долари на американската икономика дневно, да подхрани инфлацията и да застраши работните места.

Синдикатът на Международната асоциация на крайбрежните работници (International Longshoremen's Association - ILA), който представлява 45 000 пристанищни работници, преговаряше с Морския алианс на пристанищните организации (United States Maritime Alliance - USMX) и директни работодатели, за нов 6-годишен договор преди крайния срок на 30 септември.

Първото предложение на синдиката в преговорите беше за 77 на сто увеличение на заплатите за новия шестгодишен договор, като е необходимо да се компенсира инфлацията и годините на малки повишения и пълна забрана на автоматизацията. Морският алианс на пристанищните организации заяви снощи, че е предложил повишение на заплатите с близо 50 на сто и да запази ограниченията за автоматизация от стария договор. Все още не е ясно колко са далеч двете страни до постигане на споразумение, допълни АП.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени