Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещи пенсионери във Враца: Не е толкова за парите, колкото да помагаме на хората

Снимка: БГНЕС

В област Враца 3 хиляди пенсионери работят на постоянен трудов договор, показва справка на БНР във врачанската дирекция на НАП по повод днешния Международен ден на възрастните хора.
Пенсионирани учители запълниха кадровия недостиг в образованието в област Враца и през тази учебна година. Така е и в здравеопазването, отбелязва пенсионираният анестезиолог д-р Илия Илиев:

"60% от медицинските сестри, работещи в болницата, са пенсионери. По същия начин ние лекарите работим - работата не е толкова за парите, колкото да помагаме на хората, да сме между хората. А и има необходимост - няма лекари", отбеляза д-р Илиев.

Във Врачанско една трета от населението са възрастни хора, като две трети от тях получават пенсия до 700 лева:
 
 половината, като отидат за лекарства, ток, вода и телефон, и вече какво остава - нещо за храна... Ако остават 200 лева, това няма да стигне за по едно кисело мляко на ден и един хляб и това е, толкова стига...Има си мизерстващи хора", сподели врачанка.

Международният ден на възрастните хора се отбелязва с почерпка и веселба в пенсионерските клубове, каквито има във всички населени места в областта:

"Има дух въпреки всичко, въпреки несгодите. Крепи го трудът, близките хора, семейството и приятелите", казаха пенсионери.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени