Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Октомври е Международен месец за борба с рака на гърдата

За рака на маточната шийка и имунизацията срещу човешкия папилома вирус

Проф. д-р Иван Костов
Снимка: Superdoc

Октомври е Международен месец за борба с рака на гърдата, а в момента стартира и информационна кампания за скрининга на маточната шийка и имунизацията срещу човешки папилома вирус (ЧПВ).

Гост в Lege Artis e проф. д-р Иван Костов – акушер-гинеколог, директор на УСБАЛАГ "Майчин дом", ръководител на катедра "Акушерство и гинекология" към Медицински университет - София.

Проф. Костов запознава слушателите с въпросите, разисквани по време на Европейския конгрес по колпоскопия, в който участие взеха български специалисти по гинекология.  

Колпоскопията е ефективен метод за скрининг за предракови и ракови заболявания на вулвата, влагалището или маточната шийка, пояснява проф. Костов и допълва, че ракът на маточната шийка е на второ място по честотота след този на гърдата.

Профилактиката и навременното диагностициране на ЧПВ и особено на някои специфични щамове, играят голяма роля в предотвратяване на рака на маточната шийка, по думите на специалиста. Проф. Костов съветва своите колеги, както и жените, водещи активен полов живот, да се изследват за вирусиносителство на онкогенни щамове на ЧВП. Обичайно това се случва с цитонамазка и вземане на секрет, пояснява гинекологът.

СЗО и Европейската асоциация по онкогинекология наблягат в своите препоръки на ваксинацията срещу ЧВП. Масовото поставяне на ваксини в страни като Финландия и Австрия е довело до почти цялостното изчезване на случаи на ракови заболявания на матката, заявява проф. Костов. В САЩ, където срещу ЧВП се ваксинират цели поколения и групи от момичета на възраст около 13 г., заболяването от рак на маточната шийка е намаляло с 50 %.

В България това не се случва въпреки множеството информационни кампании, подчертава проф. Костов. Родителите и общопрактикуващите лекари трябва да подхождат по-отговорно към информирането и поставянето на ваксини. Цената на ваксината е около 300 лв., което е много по-малка сума от необходимата за операция, изтъква проф. Костов.  

Градският тип жени особено младите, които се информират онлайн, са запознати с необходимостта от редовни профилактични прегледи, насочени към цитонамазка и колпоскопия, но е необходим всеобхватен и организиран скрининг, какъвто се случва в напредналите държави, заявява специалистът.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени