Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 6 октомври, неделя:

Финалите на престижния хоров конкурс "Нека пеят народите" ще минат и през България

Детският радиохор достигна до състезанието за голямата награда – „Сребърна роза“

| Интервю
3
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023
Снимка: Ани Петрова/БНР

Детският хор на БНР, двукратен носител на приза "Ансамбъл на годината" в националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче", се класира за финала на престижния хоров конкурс „Нека пеят народите“, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Финалистите са общо осем, по четири в двете категории на конкурса – „Деца и младежи“ и „Възрастни“. Детският радиохор ще се състезава в категорията за деца и младежи с три хора от Дания, Финландия и Швейцария. В категорията за възрастни ще участват хорове от Финландия, Латвия, Естония и Швеция.

Финалът на конкурса „Нека пеят народите“ на 6 октомври 2024 г. ще се излъчва на живо за радиостанциите от Европейския съюз за радио и телевизия. Всеки от финалисти ще пее на сцена в своята страна, а директното излъчване на хоровите изпълнения ще се координира от Би Би Си - Лондон. Детският хор на БНР с главен диригент Венеция Караманова ще изпълни своя нов, специално подготвен за финала репертоар от три песни в Първо студио на БНР. Професионално жури ще избере победителя във всяка категория, като един от тях ще бъде удостоен и с голямата награда – купата „Сребърна роза“. 

Програма „Христо Ботев“ ще излъчи събитието на живо на 6 октомври от 20 ч.

В дългогодишната история на хоровото състезание са записани успехите на немалко български хорове, номинирани от БНР. Два български състава са печелили и най-голямата награда – купата „Сребърната роза“: хор „Родна песен“ с диригент Михаил Милков през 1968 г. и Софийският камерен хор при Профсъюзен дом на културата гара Искър (днес Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“) с диригент Васил Арнаудов  през 1973 г. 

За историята на конкурса и за подготовката на Детския радиохор за участието му от Първо студио на БНР в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" разказаха диригентката Венеция Караманова и координаторките от Дирекция "Международно сътрудничество" на БНР Мая Пеловска и Слава Георгиева. 

Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени