Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за хоровия диригент Самуил Видас

Снимка: pixabay.com

На 26 септември отбелязваме 100-годишнината от рождението на видния български хоров диригент Самуил Видас.  

Неговото име свързваме преди всичко с работата му с хор „Георги Кирков“ - един от най- изявените представители на нашата хорова култура през втората половина на ХХ век.

От 1959 г. Самуил Видас е диригент на хора при профсъюзния дом на културата „Георги Кирков“ и само за 10 години той успява да направи от него съвършен колектив с много високи постижения. За това говорят и големите награди от международни хорови конкурси, с които хорът е удостоен през 70-те години: в Корк (Шотландия), Гориция (Италия), наградата от радиоконкурса на Би Би Си “Нека пеят народите“ (Великобритания), на конкурса “Ханс Айслер“ в Лайпциг,  както и успешните турнета в Полша, Унгария, бившия СССР, Германия, Италия, Англия. 

За работата на диригента проф. Венелин Кръстев отбелязва в книгата си „Профили“: 
"Не ще преувелича, ако кажа, че без Видас нямаше да съществува сегашният хор „Георги Кирков“. Той го изграждаше стъпка по стъпка, по “свои“ образ и подобие. Той сякаш се оглеждаше в него. Тук Видас вложи всичко най-хубаво от себе си като човек, педагог, художник, общественик.“

В същата тази 1959 г. Самуил Видас започва работа и като преподавател по хорово дирижиране в Държавната музикална академия, а от 1980 г. е професор. Той създава цяло поколение изтъкнати диригенти,  споделяйки богатия си професионален опит. Ентусиазиран пропагандатор на хоровото пеене, професорът води курсове не само у нас, но и в чужбина. Пише и статии по теория и практика на хоровото дирижиране.

Смъртта внезапно прекъсва живота на този обаятелен човек и великолепен музикант. Той умира на 5 юли 1984 г., само на 59 години.

В Златния фонд на БНР е запазено изказване за Самуил Видас на друг известен наш хоров диригент - Христо Арищиров. Записът е от 1999 г.

Чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени