Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

Снимка: Wikipedia

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия.
Либрето: Тома Корней.
Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г.

Действащи лица и изпълнители:
• Медея, магьосница – мецосопран
• Язон, принц на Тесалия – тенор
• Аркас, довереник на Язон – тенор
• Креон, цар на Коринт – бас
• Крьоз, дъщеря на Креон – сопран
• Нерин, довереница на Медея – мецосопран
• Оронте, принц на Аргос – баритон
• Клеон, довереница на Креюз – сопран
• Двете деца на Медея – роли без пеене

За да си върне откраднатия трон и първородство, Язон отплава до Колхида в Арго, за да вземе златното руно от свещеното му светилище. Колхидската принцеса (и магьосница) Медея се е влюбила в него и му е помогнала в търсенето чрез използване на магически изкуства и убийство. Връщайки се с него в родната му Тесалия, тя убива узурпиращия цар Пелий. Преследвани от сина му Акаст, който търси отмъщение, двойката бяга с двамата си малки сина в Коринт, царството на Креон и дъщеря му Крьоз.

Първо действие
Медея се страхува, че любовта на Язон намалява. Той ухажва принцеса Крьоз, за да спечели благоволението и защитата на нейния баща. Но Медея казва на своята доверена Нерин, че подозира, че връзката е надраснала обикновената игра. Язон я успокоява и ѝ се кълне във вярност. Но я моли за красива златна рокля, която да даде на Крьоз. Останал сам със своя довереник Аркас, Язон му доверява истинските си чувства към Крьоз. Аркас го моли да има предвид, че Медея е могъща магьосница с отмъстителна природа.
Крьоз е сгодена за принц Оронте от Аргос, от чийто съюз Креон има нужда поради очертаващата се война с Акаст от Тесалия. Въпреки обещанията, дадени на Оронте, Креон все пак насърчава Язон да ухажва дъщеря му, като обещава ръката ѝ в края на войната. Оронте и армията му пристигат в двора на Креон и се заклеват във вярност към него. В края на това (първо) действие, коринтяните празнуват обединението на Венера и Марс.

Второ действие
Креон съобщава на Медея, че за сигурността на царството и за да успокои враждебността на своя народ, тя трябва да напусне Коринт по време на войната, като изостави Язон и децата си. Тя протестира с аргумента, че престъпленията, които е извършила в Колхида са направени от любов, но Креон заповядва тя да замине до края на деня. Медея поверява децата си на Крьоз и си тръгва. Останали сами, Язон и Крьоз заявяват любовта си един на друг, но тази среща е прекъсната от Оронте. Той е подготвил малко развлечение, за да докаже на коринтската принцеса искрената любов, която изпитва към нея. Пленниците на любовта влизат, като дърпат зад себе си колесница, в която седи Купидон – той увещава Крьоз да приеме без забавяне ръката на Оронте.

Трето действие
Оронте обещава убежище на Медея, ако тя му помогне да ускори брак между Крьоз и него. След това тя му доверява съмненията си относно Язон и Крьоз и че изгонването ѝ е било само, за да могат двамата влюбени да се оженят. Оронте и Медея си обещават да си помагат. Оронте си тръгва и Язон идва да се сбогува с Медея. Тя го моли да не я оставя да се скита сама, но той ѝ казва, че за доброто на техните деца и нуждите на войната, той е длъжен да останете в Коринт. Той си тръгва, оставяйки Медея сама тъжно да размишлява върху съдбата си. Нерин потвърждава подозренията на Медея съобщавайки ѝ думите на Аркас, на когото Язон е доверил своя план да се ожени за Крьоз и да царува в Коринт. Медея, полудяла от ярост, призовава магическите сили и духът на ревността и отмъщението. Появяват се демони и ѝ помагат да омагьоса златната рокля, предназначена за Крьоз.

Четвърто действие
Язон и Клеон, довереницата на Кроьз, се възхищават на красотата ѝ в златната рокля подарена от Медея. Влюбените си открадват няколко мига заедно, преди Оронте да пристигне, гневен поради намеците на Медея. Тя се появява и заявява, че Крьоз никога няма да бъде съпруга на Язон. Медея нарежда на Язон да напусне любовницата си. Пристигат Креон и неговите войници. Бесен, той нарежда Медея да бъде изведена от двореца. Медея прави заклинание, което обезоръжава пазачите и кара да се появят красиви жени, които омагьосват сетивата на Креон. Полудял от видението, Креон бяга през двореца си.

Пето действие
Нерин разказва на Медея за бълнуванията на Креон. Медея отговаря, че отмъщението ѝ няма да познава граници в желанието ѝ да причини страдание на Язон. Дори синовете му няма да бъдат пощадени. Крьоз се появява и моли Медея да развали магията на баща ѝ. Медея обещава да го направи, след като види Крьоз да се омъжи за Оронте и се противопоставя на принцесата с нейната прелюбодейна любов към Язон. Ужасена, Креюз се съгласява да предаде Язон, ако живота на баща ѝ бъде пощаден. Клеон и дворът влизат с новината, че Креон, беснеейки, е убил Оронте, а след това и себе си. Кроьз отхвърля оплакващите се коринтяни и се обръща в ярост към Медея, като се кълне, че Язон ще си отмъсти. Медея я докосва и си тръгва. Омагьосаната рокля освобождава отровата си и Крьоз се срива в агония. Язон се втурва и тя умира в ръцете му. Объркан, той бяга, за да намери оръжие, с което да накаже Медея. Но се сблъсква с нея и видението на двамата му мъртви сина. Медея се обявява за отмъстена и си тръгва. Дворецът е разрушен.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени