Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Снимка: Pixabay

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение.

Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения

95 доставчици на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти са одобрени до момента от Фонд "Земеделие" по Училищните схеми.

През тази учебната година плодове и зеленчуци ще получават близо 446 000 деца в 3502 училища и детски градини, а млечни продукти ще се раздават в 3495 учебни заведения с включени над 442 000 деца.

Фонд "Земеделие" осигурява средствата, а експертите му следят за изпълнение на схемите, но за организирането, приемането и проверката на продуктите, които се доставят, отговарят директорите на учебните заведения. Директорите всъщност избират доставчиците и при констатирани нарушения от тяхна страна, могат да подадат сигнали до компетентните органи.

Съгласно последните нормативни промени, през годината ще се правят 50 доставки на безплатни за децата плодове и зеленчуци, поне 9 от тях трябва да бъдат биологично произведени, а не по-малко от 26 от доставките трябва да бъдат произведени от български земеделски стопани.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени