Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорт и донорство: Събитие в София обединява здраве и човечност

| обновено на 04.10.24 в 08:51

В Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, дворът на Английската гимназия в София и парк "Займов" ще станат част от инициативата "Спортувам, за да живея". Събитието ще се проведе утре, в събота, 5 октомври, като част от програмата "София спортува", която е финансирана от Столична община.

Как ще протече денят и кой може да се включи разказва в рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" Милена Алексиева, която изпълнява длъжността кмет на район Оборище. Тя подчертава значимостта на физическата активност за здравето и посочва: "Движението е здраве" – фраза, която, според нея, съвсем не е клише. Алексиева е убедена, че колкото повече хора се включат в подобни събития, толкова по-добре за тях самите.

Като районна администрация те се стремят да подкрепят всичко, което е свързано с физическото развитие и активността на хората, включително и на тези, които са преминали през трансплантации. "Сутринта събитието е в двора на Английската гимназия, където ще има най-различни спортни състезания, а следобед ще се преместим в парк "Займов'", пояснява тя.

Тази година е събитието съвпадна с Европейския ден на донорството. "Може би това не е случайно", отбелязва Алексиева. Според нея е важно повече граждани да се информират за същността на донорството и за това какво "щастие и живот дарява на хора в нужда". Освен спортните активности, събитието може да служи и с образователна цел, като предоставя информация за донорството и неговото значение.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени