Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днешната Украйна може утре да бъде Източна Азия, предупреди японският премиер

Шигеру Ишиба
Снимка: БТА

Новият японски премиер Шигеру Ишиба предупреди в своята първа политическа реч днес, че "днешната Украйна може утре да бъде Източна Азия". Той постави и "спешния въпрос" за ниската раждаемост в Страната на изгряващото слънце, предаде АФП.

"Мнозина се опасяват, че днешната Украйна може да бъде утрешната Източна Азия. Защо възпирането не работи в Украйна?", заяви пред парламента Ишшиба.

"В комбинация със ситуацията в Близкия изток, международната общност е все по-разделена и конфронтационна", коментира 67-годишният бивш министър на отбраната.

Отношенията на Япония с Китай се влошават през последните години, като Пекин установява своето военно влияние край спорните територии в региона, а Токио засилва връзките си в сферата на сигурността със САЩ и съюзниците си.

Ишиба каза още, че иска депутатите да обсъдят решения за "спешната" липса на императорски наследници. Според настоящите правила само мъже могат да наследяват трона.

"Стабилна кралска приемственост е изключително важна", каза Ишиба, призовавайки за спешен дебат по темата.

Настоящият император Нарухито има дъщеря, а потенциалният наследник на трона е неговият брат – Фумихито. Той има две дъщери, една от които се отказа от титлата си, и 18-годишен син, който е втори поред в линията за наследяване на трона.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени