Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В обществото се създава впечатление, че в България в политиката се влиза, за да има лична полза"

Адвокат за случая "Ибрямов": Възникват съмнения за политическа репресия

"Дали има търговия с влияние, ще реши съдът"

| Интервю
Джейхан Ибрямов
Снимка: БТА

"Всяка злоупотреба е опасна. Особено опасна е злоупотребата с наказателното право, защото това е най-тежката форма на държавна репресия. Особено опасен е политическият популизъм в опит да се отговори на обществените очаквания за размерите на наказанията."

Това каза пред БНР адвокат Силвия Петкова, която ще говори за употребата на наказателното право в политиката на форум в памет на културния антрополог проф. Ивайло Дичев.

Като подчерта, че преплитането на наказателното право и политиката е неизбежно, Петкова посочи, че има дефицит на компетентни юристи и вървим против приетата ни наказателна политика.

Разделението на посегателствата на престъпления и простъпки в редица европейски законодателства води до намаляване на престъпността, коментира Силвия Петкова. В щатите, в които все още има действащо смъртно наказание, престъпността остава висока, даде пример от САЩ тя.

В обществото се създава впечатление, че в България в политиката се влиза, за да може да има лична полза, а не да се работи в полза на обществото, изказа мнение юристът.  

Възникват съмнения за използване на наказателното право за политическа репресия, каза адвокат Петкова във връзка със случая "Джейхан Ибрямов".

Дали има търговия с влияние, ще реши съдът. Нормално е на ранните етапи на разследването да няма достатъчно информация – дали става дума за реално престъпление или за опит на политически групи да използват наказателна репресия с цел заглушаване и предупреждение, поясни тя в предаването "Преди всички".

"Докато народният представител има имунитет, спрямо него не може да бъде ангажирана наказателна отговорност, той не може да бъде привлечен в качеството на обвиняем, но това не означава, че не може да се води разследване за престъпление, което евентуално е извършил."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени