Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията провежда акция за търговия с гласове в Кърджали

2
Полицията в Кърджали провежда акция срещу купуването на гласове
Снимка: Галина Кючукова, Радио Кърджали

 В Кърджали започна мащабна полицейска акция срещу купуването на гласове. В нея участват всички звена на Областната дирекция на вътрешните работи. Целта е противодействие на опитите за манипулиране на изборния процес.
 Вече се работи по един сигнал от района на Кирково. Към момента няма задържани.
 Акцията започна от махала „Боровец“. Проверяват се заложни къщи, магазини, лихвари и хора, които имат необходимите пари да купуват гласове. 

По-рано пред сградата на ОДМВР Кърджали  началникът на Охранителна Полиция комисар Атанас Чотров даде подробности пред журналисти. 
"Обект на проверката ще бъдат лица, които влияят на вота на избирателите. Ще бъдат проверени обекти като заложни къщи, обекти, в които се предлагат дърва за огрев, лица, които имат необходимия финансов ресурс да влияят  и такива, които извършват лихварска дейност", обясни комисар Чотров.

 Комисар Чотров съобщи, че има подаден сигнал за лице, което оказва влияние върху вота на гражданите в две села в община Кирков. Той не конкретизира по какъв начин този човек въздейства върху хората, но уточни, че в предходни избори не е бил в полезрението на полицията.
"Работим активно по всички сигнали и версии, по които е възможно лица да оказват въздействие върху вота на избирателите", каза комисар Чотров в отговор на журналистически въпрос има ли списък, по който полицията проверява хора за влияние и за купуване на гласове. Тези механизми са най-различни, според него - от вересии в магазин, предлагане на дърва за огрев, натиск в предприятия, където работят много хора.

По публикацията работи: Станислава Петкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени