Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Към момента няма пряка заплаха за страната

В президентската институция се проведе извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, 4 октомври 2024 г.
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Към момента няма пряка заплаха за страната. Това заяви президентът Румен Радев след края на заседанието на КСНС. 

"Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в региона на Близкия изток и произтичащите от това рискове за България и готовността на страната ни за тяхното преодоляване. След като се запознахме с докладите на службите за сигурност и МВР, стигнахме до извода, че към момента няма пряка заплаха за страната ни. Рязко влошената среда за сигурност обаче генерира рискове, които налагат непрекъснат мониторинг и вземане на превантивни действия", заяви президентът и изтъкна:

"Повишава се рискът от увеличаване на миграционни потоци към нашата страна и възможността от извършване на терористични атаки". 

Румен Радев поясни, че всички участници в Консултативния съвет са се обединили около мнението, че трябва да продължат консолидираните усилия на всички институции за евакуацията на българските граждани от региона и за освобождаването на сънародниците ни от екипажа на кораба "Galaxy leader".

С оглед развитието на обстановката в Близкия изток КСНС отправя следните препоръки към изпълнителната власт:

  • Първо, да продължи прилагането и при необходимост - да се засилят предприетите превантивни мерки за недопускане на терористични актове на територията на страната, както и срещу дипломатическите ни представителства и българските военнослужещи в мисии и операции зад граница. 
  • Второ, да продължат усилията за евакуация на българските граждани от региона на конфликтите.
  • Трето, да се набележат и при необходимост - да се приложат допълнителни мерки за охрана на държавната граница и за противодействие на засилен миграционен натиск.
  • Четвърто, да се засили сътрудничеството със сродни служби за сигурност за осигуряване на своевременен и всеобхватен мониторинг на средата за сигурност с цел противодействие на терористични заплахи. 
  • Пето, да се извърши преглед и при необходимост - да се актуализира Националният план за противодействие на тероризма, както и съответните планове, изготвени от държавните и местни органи.
  • Шесто, да се оценят икономическите рискове пред страната, да се извърши преглед на стратегическите резерви и при необходимост - те да се попълнят".

Само един член на КСНС е гласувал "против" препоръките, каза Радев и допълни: 

"Искам ясно да заявя, че това са критични, непосредствени аварийни мерки в резултат на възникналата ситуация с усложняване на средата за сигурност. Ние трябва да си даваме сметка, това разгледахме подробно, в какъв регион се намираме и какво можем да очакваме като тенденции в развитието на средата на сигурност. На север е Украйна, на юг е Близкият изток, на запад - Западните Балкани, на изток от нас е Кавказ. Ние сме в центъра на този по-широк регион на нестабилност". 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени