Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев поздрави Гордана Силяновска-Давкова по случай националния празник на РСМ

Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев поздрави президента и гражданите на Република Северна Македония по случай празника на страната Илинден – Ден на републиката.

“Саможертвата на героите от Илинденско-Преображенското въстание носи паметта през времето, която завинаги ще свързва България и Република Северна Македония и техните граждани”, заявява Румен Радев в поздравителния си адрес. По думите му, високите идеали на въстанието днес стоят в основата на ценностите на обединена Европа.

Румен Радев изтъква, че общото ни европейско бъдеще изисква воля и искрен подход в прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и че страната ни остава решена да работи за изграждането на добросъседски отношения с РСМ и да оказва подкрепа за изпълнение на договорените критерии за членство в ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България трябва да е готова за всички сценарии в Близкия изток

Трябва да сме готови за най-лошия сценарий, защото обстановката ескалира след директната атака на Иран срещу Израел, заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов пред БНТ. "Имаме стъпки на отговор, което е следваща ескалация", подчерта..

публикувано на 04.10.24 в 10:50

По съседски: Събития с балкански адрес

Премиерът на РСМ: Няма да се отклоним от членството в ЕС, но няма да лъскаме обувки Правейки оценка на първите 100 дни на кабинета си, македонският премиер Християн Мицкоски отчете, че правителството се е справило решително с..

публикувано на 04.10.24 в 10:05

Липсата на пълноценно членство в Шенген носи загуби в милиарди за България и Румъния

Подобряването на свързаността между България и Румъния е от ключово значение не само за двустранното сътрудничество, но и за икономическото развитие на региона, заяви президентът Румен Радев на годишната среща с представители на българския и..

публикувано на 03.10.24 в 16:23