Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев:

Липсата на пълноценно членство в Шенген носи загуби в милиарди за България и Румъния

Снимка: president.bg

Подобряването на свързаността между България и Румъния е от ключово значение не само за двустранното сътрудничество, но и за икономическото развитие на региона, заяви президентът Румен Радев на годишната среща с представители на българския и румънския бизнес, организирана от Българо-румънската търговска камара.

Държавният глава отбеляза пълноценното развитие на отношенията в политически, икономически и културен план между двете страни, както и в сферата на сигурността. Той припомни и официалното посещение на румънския държавен глава Клаус Йоханис у нас през м.г., по време на което беше подписана Декларация за стратегическо партньорство между България и Румъния.

Румен Радев каза още, че Румъния е вторият по големина търговско-икономически партньор на България със стокообмен, надхвърлящ годишно 8 млрд. евро, но че предизвикателство за надграждане на икономическите връзки е все още липсващото членство в Шенген от гледна точка на сухопътните ни граници. “Това всеки ден носи икономически, транспортни и търговски загуби, носи пропуснати възможности, които се изразяват в милиарди и е спирачка за инвестициите”, добави президентът.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България трябва да е готова за всички сценарии в Близкия изток

Трябва да сме готови за най-лошия сценарий, защото обстановката ескалира след директната атака на Иран срещу Израел, заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов пред БНТ. "Имаме стъпки на отговор, което е следваща ескалация", подчерта..

публикувано на 04.10.24 в 10:50

По съседски: Събития с балкански адрес

Премиерът на РСМ: Няма да се отклоним от членството в ЕС, но няма да лъскаме обувки Правейки оценка на първите 100 дни на кабинета си, македонският премиер Християн Мицкоски отчете, че правителството се е справило решително с..

публикувано на 04.10.24 в 10:05

Премиерът Главчев: Към момента няма заплаха за сигурността на страната

Към момента няма информация за застрашаване на средата за сигурност на българските граждани. Въпреки това са взети засилени мерки за сигурност в страната, осигурена е охрана на стратегически места у нас. Това беше оповестено след края на свиканото за..

публикувано на 02.10.24 в 19:14