Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата подготвя евакуация на българските граждани в Ливан

Снимка: Пресцентър

Започва подготовката за поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан. Решението беше взето на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев среща в Министерския съвет с с участието на представители на Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и съобщенията, секретариата на Съвета по сигурността и службите.

Димитър Главчев свиква извънредна среща за извеждането на българите от Ливан

Разглеждат се и възможностите за други варианти за евакуация. Вече са идентифицирани всички наши сънародници, желаещи да бъдат изведени от Ливан, и те ще бъдат уведомени за времето и място на евакуацията чрез посолството ни в Бейрут в координация със Ситуационния център към външното ни министерство. Приоритет ще имат семействата с деца и уязвимите групи.

Трябва да се действа бързо, но водещото е безопасността на българските граждани – както на пожелалите да се евакуират, така и на екипите, които ще извършат евакуацията”, заяви Димитър Главчев.

Президентът Румен Радев е уведомен за действията, предприети от българското правителство.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България трябва да е готова за всички сценарии в Близкия изток

Трябва да сме готови за най-лошия сценарий, защото обстановката ескалира след директната атака на Иран срещу Израел, заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов пред БНТ. "Имаме стъпки на отговор, което е следваща ескалация", подчерта..

публикувано на 04.10.24 в 10:50

По съседски: Събития с балкански адрес

Премиерът на РСМ: Няма да се отклоним от членството в ЕС, но няма да лъскаме обувки Правейки оценка на първите 100 дни на кабинета си, македонският премиер Християн Мицкоски отчете, че правителството се е справило решително с..

публикувано на 04.10.24 в 10:05

Липсата на пълноценно членство в Шенген носи загуби в милиарди за България и Румъния

Подобряването на свързаността между България и Румъния е от ключово значение не само за двустранното сътрудничество, но и за икономическото развитие на региона, заяви президентът Румен Радев на годишната среща с представители на българския и..

публикувано на 03.10.24 в 16:23