Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват 25-то издание на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството

Икономия на средствата е акцент в юбилейното издание на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството. То е посветено на екологични и икономически проблеми, като намаляващите природни ресурси и бързо свиващото се поле на грешка, в което се намираме, оперирайки като цивилизация, изправена пред социален и екологичен катаклизъм.

Церемонията по откриване на изложбите и връчването на наградите ще се състои на 20 май, петък, от 19:00 часа в Музея на хумора и сатирата – Габрово, а програмата от събития за откриването на Биеналето ще продължи до 24 май.

645 художници от 77 държави изпратиха 1 100 творби, от които международно жури избра за участие 81 карикатури на 69 художници от 32 държави в карикатурната изложба и 39 творби на 37 художници от 20 държави в изложбата със съвременно изкуство. Кураторската изложба в биеналето включва 18 автори от 9 държави. Журито за кариакатура е в състав Ан Дерен, Алла Георгиева, Антониу Антунеш, Нийлс Бо Бойесен и Раима Супрани. Журито за съвременно изкуство включва кураторите Диана Кемпбъл Бетанкур (Dhaka Art Summit), Лука Ло Пинто (директор на Музея за съвременно изкуство MACRO в Рим) и Юнг Ма (галерия Хейуърд, Лондон).

Кураторската изложба в 25-тото Габровско биенале е дело на немско-американският художник и карикатурист Олав Вестфален и е озаглавена Тренинг за чувствителност. Тя настоява, че изкуството триумфира точно когато не успее да предаде точно дадено мнение и създава бъркотия в посланието си. Кураторът залага на периферен подход и се фокусира върху основните социални нагласи, които вероятно са еднакво голяма част от екологичните проблеми, колкото това какво горим, какво ядем или на кого даваме да ни върши мръсната работа.

“Има видове хумор, които тоталитаристите, сексистите или расистите не понасят. Това е добра новина. Лошата новина е, че същият вид хумор може да бъде точно толкова дразнещ за моралистите, евангелистите и дори прогресивните сатирици. Габрово, столицата на самоироничния хумор – градът, превърнал предразсъдъците на всички срещу себе си в източник на гражданска гордост и туристически приходи – може да е идеалното място за обучение в дълбок хумор, за обръщане на внимание на неяснотите, сложността, изненадите,  ученето и отучването”, споделя кураторът Олав Вестфален.

Освен творби на автори от цял свят, в периода 20 май – 30 септември Биеналето ще представи богата паралелната програма от събития (в и извън Музея) – наблюдение на птици, дискусии, прожекции, пърформанси, екологични игри, уъркшопи и детски ателиета. Освен в Габрово и в София, биеналето включва изложби и събития в Черни Осъм, Стара Загора, Атанасовско езеро и Посетителски център Пода,  Бургас, Камчия, Маджарово, Велико Търново, Национален парк Централен Балкан.

Партньори на програмата са водещи еко организации в страната: Грийнпийс България, Зелени Балкани, Спасителен център за диви животни, Български фонд за биоразнообразието, Дружество за защита на птиците, Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Природонаучен музей - София, ПП Българка, НП Централен Балкан, Дирекция "Инфраструктура и екология" при Община Габрово.

С настоящото издание на Биеналето Музеят на хумора цели да ангажира различни общности и да достигне до възможно най-широка публика. Едновременно с това екипът работи върху “зелена” трансформация на Музея и неговите дейности, изготвяйки стратегия и план за устойчиво управление, които ще бъдат публикувани и представени пред други музеи и културни организации, които биха искали да взаимстват изработените решения (енергийна ефективност, управление на отпадъка, работа с устойчиви материали, транспорт на произведения и други).

По традиция Биеналето ще предложи специално направени сувенири, сред които мед от пчели, отглеждани на терасата на Музея, специална биенална крафт бира, остатъчният малц, от която се използва за храна в животновъдно стопанство и куп артикули със забавен дизайн, предназначени да подпомагат посетителите в изграждането на по-екологични навици.

Биеналето се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Габрово. Финансов принос към реализацията му имат също така Гьоте Институт България, Полски институт, Frame Contemporary Art Finland, Федералното министерство на Република Австрия, Норвежкият офис за съвременно изкуство, Датско посолство, Комитета за подкрепа на изкуствата в Швеция, HFK Bremen, Търтей Консулт, Си Вендинг Спот.

Акценти в програмата:

20 май

Музей на хумора и сатирата, Габрово

19:00 Откриване на изложбите и награждаване на участниците, последвано от тур в Биеналето и DJ парти с Аннна и Васил Владимиров.

21 май

18:30 - 20:30 Габровски карнавал с тема: „Кот доди - гад доди“

23 май

Музей на хумора и сатирата, Габрово

17:00, Климатични кризи: изкуство и активизъм

Лекция на изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today.

24 май

Музей на хумора и сатирата, Габрово

12:00 - 18:00, Ritual Gatherings Festival & Forum гостува на 25. Габровско биенале

Дневно парти с много музика и среща-разговор за екологични дейности и добри практики.

По публикацията работи: Мила Маринова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Литературният конкурс „Перо от лед“ - възможност за изява на млади таланти от 2 до 12 клас

За втора поредна година Музей „Литературна Стара Загора“ с подкрепата на Община Стара Загора организира Зимен ученически литературен конкурс „Перо от лед“ 2024/2025. Конкурсът стартира на 2 октомври, а крайният срок за подаване на текстове е 20 декември...

публикувано на 04.10.24 в 11:00

Програма за Деня на Стара Загора

5 октомври (събота) Ден на Стара Загора Молебен за Стара Загора ,  отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан 8.40 ч. Катедрален храм „Св. Николай Чудотворец“ Тържествена сесия на Общински съвет Стара..

публикувано на 04.10.24 в 09:50

Симфоничен концерт с Бетовен и Дворжак – на сцената на Старозагорската опера

На 11 октомври от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера меломаните ще имат възможността да се насладят на елегантен симфоничен концерт с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на маестро Ивайло Кринчев. Солист е..

публикувано на 02.10.24 в 11:24

Изложба в Ямбол събра 69 творби на „бащата на графикатурата“

Представителна изложба на проф. Иван Газдов с творби, дарени през 2010 г. на родния му Ямбол, отново може да бъде разгледана в обновената Художествена галерия „Жорж Папазов" в града. Изложбата е подредена в една от залите на постоянната експозиция на..

публикувано на 30.09.24 в 13:16

Нощта на изкуствата в Стара Загора събра стотици посетители

Стотици жители и гости на Стара Загора се включиха снощи в 19-ото издание на Нощта на изкуствата . В рамките на едно обединяващо мащабно културно събитие музеите, галериите и други културни центрове в Стара Загора отвориха вратите си за..

публикувано на 28.09.24 в 11:01

Надя Тончева с концерт, посветен на великата Сара Воон

Известната джаз певица Надя Тончева ще представи, тази вечер от 20 часа в Старозагорската художествена галерия, своя музикален проект „С почит към Сара Воон“. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната джаз изпълнителка...

публикувано на 27.09.24 в 14:40

Празниците на поезията в Нова Загора ще наградят победителите в националния поетичен конкурс на 1-ви октомври

  в  Националния поетичен конкурс „Нова Загора“ участваха 63-ма автори от цялата страна. Конкурсът, който се провежда за  20-ти път, е анонимен и на свободна тема. Участниците трябва да са над 18 годишна възраст и имат  право на участие с 3..

публикувано на 27.09.24 в 14:35

Писателката Кармен Мишу представя новия си роман „Дъжд“ в Стара Загора

В Нощта на изкуствата (27.09.) Кармен Мишу ще представи своя последен роман „Дъжд“. Покана за среща със старозагорската публика отправя библиотека „Родина“, от 19:30 ч., в изложбена зала „Лубор Байер“. В новата си книга авторката описва събития..

публикувано на 27.09.24 в 11:07

Старозагорската опера гостува в София с „Евгений Онегин”

На 28 октомври от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов” Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в София своята забележителна постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. Гостуването е част от богатата..

публикувано на 26.09.24 в 13:39

Нова изложба на Музейко дава среща на старозагорските деца със зелената енергия

Детски научен център "Музейко" ще гостува в Стара Загора, за да вдъхнови малките старозагорци за нови знания, свързани с природосъобразния начин на живот. Гостуването е част от проекта "Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда".  В рамките..

публикувано на 26.09.24 в 13:37